Zeffer Cidery | Before & After

Last year we got a call from Hannah, one of the owners of Zeffer Cider asking for our help to transform an old winery tasting room into their new cider taproom. Funnily enough, I’d just been reading about Zeffer in our local paper the day before, and was impressed with how well their young business was doing, sweeping up numerous awards, both locally and internationally. Of course we were only too happy to help.

Our brief was to provide a design concept for the overall feel of the space, helping with material selection, and also to design a moveable bar and fixed tap wall. The space is long and narrow and the idea was to be able to move the bar if they wanted to open the space up for events.

The original space had a lot of dark wood and the existing bar took up much of the space. The old floor boards were removed and the concrete floors polished. The ceiling was cleaned up, the walls painted and the introduction of lighter wood panelling brought texture and warmth.

Some of the windows on the back wall were removed to allow the tap wall to go in, and the dark wood door was updated with a lick of black paint. We love the finished result of the bar and tap wall, it makes a fantastic feature when looking through the arched door from the deck.

We designed the moveable bar alongside our resident interior architect, Briana Joll, who created these amazing 3D visuals for the client. We chose a chevron design for extra interest and a panel at the back that could be pulled out to prevent customers walking behind the bar.

The tap wall is exactly how we designed it with the exception of the taps themselves, which evolved from colourful handles to beautiful wooden handles.

The tiles from Tile Depot on the tap wall have the look and feel of exposed brick, but with all the benefits of porcelain tiles.

Our new bar design left more space along the window side of the building allowing the addition of small tables and stools to enjoy cider tasting at. The wood wall panelling echoes the panelling added to the entrance.

On a sunny day you can also choose to sit outside either at the tables or the large picnic blankets we provided Zeffer with.

The built-in office furniture at the back of the room was all removed and we designed a built-in bench seat to wrap around the corner.

We had the pottery lights over the bar custom made by Kim Morgan. We’d previously designed a wall light in a similar style that Kim had made for us, so knew they’d look fantastic in this space. We love their natural, organic aesthetic.

To make the most of the approach to the taproom, a previously stony area with a couple of trees was paved and turned into another seating area for customers.

Thanks to Hannah, Sam and the team for allowing us to share these photos with you. If you’re in Hawke’s Bay and haven’t yet visited Zeffer Cider, you should make a point of doing that really soon. Taste the beautiful range of award winning cider, fill your own flagon, or grab some bottles to take home with you. Winter hours are Friday, Saturday and Sunday from 11am - 6pm; and in the summer they’re open 7 days, perfect for enjoying a drink and a picnic or platter in the sun.

Te Awanga Home Design

October was an exciting month for us with the home of one of our long-time clients being photographed for the latest NZ House & Garden magazine. We worked with these clients over a three year period. The first year was dedicated to Chambourcin Cottage, and the next two we slowly moved through their main home, room by room creating a cohesive look. The cottage and the main house are only metres apart.

Both houses were architecturally designed by Steve McGavock, who was the protégé of renowned architect, John Scott. It’s a really special property with a lot of the trademark features found in a John Scott home - high vaulted ceilings, large pivot doors with rimu knob handles, rimu architraves and trims. Set on its own vineyard, the main house is designed so that all of the bedrooms, the living and dining rooms overlook it. There are two wings with the master bedroom, ensuite and ‘snug’ at one end; the office, guest bedroom and bathroom at the other; and the kitchen, laundry, living and dining in the middle.

We used Resene Merino on the exterior of the home to tie in with the cottage opposite. Merino is a light and versatile off-white, and we wanted a freshness without it being too glary. We looked at several different colours for the front door. It was initially painted hot pink, but after much deliberation it was re-painted a golden mustard. We had the outdoor rug custom made to fit the front porch.

Before1.jpg

All of the windows had the original rimu curtain tracks and we wanted to keep these beautiful details. But we did replace the curtains throughout with beautiful soft linen from James Dunlop. The inside entrance rug was also custom made to fit the space. Every room has it’s own rug, all Armadillo&Co from our friends at The Ivy House.

Before2.jpg

It really was a blank canvas for us when we first began this project. We had already explored a lot of the design choices for the base of the house when we designed the cottage. The main living area walls were painted Resene Half Merino, and the dark brown beams painted a sharp black. All the carpet was ripped up and the concrete floors beneath polished.

We commissioned local artist, Billie Culy, to create the stunning artwork in the living room. Billie worked closely with us and our client, Kim, using a colour palette we supplied her with to fit perfectly into the space. We had chosen a Billie Culy piece for the cottage, so it was nice to have that connection between the two houses. The large orange and white rug was also custom made by The Ivy House, and its job was to zone the living area and anchor the furniture.

Before3.jpg

We custom made the window seat squabs and all of the cushions. Every furniture piece was carefully chosen to suit the style of the home, including the vintage Ole Wanscher rocking chair from Mr Bigglesworthy, which we recovered in a mustard wool.

A ladder against the back living room wall leads you up to a cute little loft area which looks down over the living and dining rooms and out to the vineyard. We chose a smart navy blue for the cupboard door and Bruce, our client, painted this along with all of the walls and beams.

Before5.jpg
Before4.jpg

We had a sofa custom made in soft grey linen to fit the space, and added some simple furniture pieces to turn the loft into a place to escape with a good book or a glass of wine (although not too many, as you have to navigate the ladder on the way down).

The loft overlooks the dining room. The linen curtains we had made are so gorgeous. We kept them really simple to work with the clean lines of the architecture, and so as not to distract from the views. The vaulted ceilings meant they had to be a super long drop and they hang off the original rimu tracks.

The dining room also has spectacular views over the vineyards and out to the hills beyond.

Before6.jpg

Because the living and dining rooms are open plan we helped to zone the dining area with a stunning big David Trubridge light above, and a luxurious hand woven midnight blue rug anchors the table. When using a rug under a dining table you need to make sure it’s large enough to pull the chairs out whilst still remaining on the rug.

Before7.jpg

After much deliberation our clients opted to keep the kitchen as it is - the rimu cabinetry is synonymous with the John Scott style. We added some lighter chairs around the breakfast bar. The artwork (below) opposite the dining table is part of a triptych that we had commissioned by textile artist, Jane Denton. We chose a Jane Denton piece for the clients’ cottage, and Kim loved it so much we knew we wanted to incorporate her work into the main house too.

The fireplace in the living room was removed quite early on and made the flow through to the end of the house so much better.

Before8.jpg
Before12.jpg

A beautiful large pivot door separates the living room from the ‘snug’ and master bedroom. The deep teal we chose for the walls of the snug allows the door to stand out, and looks amazing behind the painting we bought from Amber Armitage.

Before9.jpg

With a lot of different textures combined in the fireplace, we decided to simplify it by plastering over the red bricks at the base and painting them black so the fire disappeared into it. We then added a feature tile on the hearth and framed it with rimu.

Before10.jpg

The ‘snug’ is the room that gets the least amount of natural light, and our clients use it to read or watch TV in the evenings. Rather than trying to lighten the room, which can often look a bit flat, we opted to paint the walls a rich, dark teal. A large, plush mustard rug compliments the blue walls and adds cosiness.

We added new linen curtains, a pair of super comfy and stylish armchairs from Hutchinsons, and an antique brass coffee table from Soren Liv. The side table was custom made by WRW & Co. along with a small TV unit (not pictured).

On the adjacent wall we placed a beautiful brass bar cart under our clients print to help ground it.

Before11.jpg

Tucked behind the ‘snug’ and to the side of the living room is the master bedroom, which has ‘his and her’ wardrobes behind the bed. We put a green and white wallpaper on the back wall to reflect the views outside the windows, and brought some warmth in with amber bedside pendants and cinnamon coloured linen from Thread Design. The bedspread is from Seneca, and the custom made cushion pulls all the colours together.

The other wing of the house consists of this small bedroom (below) which we turned into an office, as well as a guest room and guest bathroom. We re-carpeted both of the bedrooms and the office, but still added rugs to each for extra luxury.

Before13.jpg

We painted the walls in the office and guest bedroom a soft and peaceful duck egg blue. We love it here teamed with one of our favourite pink sofas, custom made cushions, and a map of Maine (where Kim is originally from). The touch of black in the lamp and side tables adds a bit of weight and links to the black beams.

photo: Florence Charvin

Before14.jpg

The guest bedroom has new linen curtains like the rest of the house, new bedside tables, a rug, and beautiful new bedding. Other touches are the pottery wall light and pendant we designed, and bench seat (not pictured).

It’s been quite the adventure, and a real pleasure working with Kim and Bruce on their amazing home and their cottage. She really is a very special property and we will miss her! Make sure you check out our blog post about the journey we took with Chambourcin Cottage.

All photos (other than ‘before’ photos) taken by Florence Charvin for the November 2018 issue of NZ House & Garden. With thanks x

Belmont Home Design

We hit the client jackpot when we got an email back in 2016 from an awesome young couple, Emma and Ian. They had just bought a new family home in Belmont, Auckland that they felt had great bones but lacked personality, and they wanted our help. Of course we love these kind of projects, as we relish any opportunity to bring a home to life and help it to reflect the people that live there.

Emma and Ian had only some very minor structural renovations in mind, but wanted nearly a full fit-out of new furniture, window treatments and accessories. Their brief was to create a home that had a holiday vibe - "a sub tropical deluxe retreat with an edge" were Emma's exact words.

The back of the house is beautiful, light and airy with a high vaulted ceiling and large french doors opening out onto the back lawn. It contains the kitchen, dining area, and a living room which was zoned by a rectangular piece of in-laid carpet.

A coat of fresh, white paint, and swapping the roller blinds out for beautiful linen curtains created a timeless base to work with. The curtains add a softness, and when pulled the gentle folds add lovely texture to the room. Removing the carpet and replacing the floorboards was a rather costly option, so we got a rug custom made to cover the carpet, and because it was a bit larger, it gave the living area a bit more breathing room. The beautiful large chandelier also helps to zone the living room in the open plan space.

We chose a large four seater sofa that can withstand a couple of boisterous (and adorable) young children, it's super comfy and very cool - for that edginess that Emma wanted. It's long and low profile hunkers down into the room allowing the view outside to be accessible from throughout the room, and the back creates a clear divide between the living and dining areas.

To fit the space between the kitchen and living area, the dining table is long and narrow. We used a bench seat on one side, which is perfect for kids, and it helps to keep it from looking cluttered - which is key in an open plan room. When not in use it can tuck under the table discreetly. Roman blinds in a blue and white batik fabric replaced the original roller blinds.

The wall between the two smaller windows was a great spot for some art, so the wall light was removed and we anchored the large print with the wooden bench below.

photo: Florence Charvin

We kept the colour palette to shades of blue, green and white to create the tropical feel, with wood and brass accents for warmth. We also wanted to reflect Emma and Ian's love of travel by using pieces they've collected over the years, and by introducing new pieces with a global influence. The large stool in the corner is a vintage Indian grinder table picked up in Hawke's Bay when we took the couple shopping in some of our favourite shops.

The kitchen was quite new and Emma and Ian didn't feel the need to replace it, so we had some simple solutions to help them update it.

The original kitchen had a lot of silver handles everywhere. We replaced the ones on the lower cabinets with the same size handle but in a beautiful matt black. The upper cabinets had their handles completely removed and a push-to-open mechanism was installed inside, giving a cleaner, more contemporary look. The light over the breakfast bar echoes the one in the living area and helps to zone the kitchen area.

We replaced the painted glass splash back with gorgeous soft green subway tiles to add texture and interest.

For another layer the scallop tiles were added to the front of the breakfast bar. They compliment the subway tiles beautifully and continue the tropical holiday vibe without being too literal. A strip of LED lighting runs along under the bench to subtly highlight the tiles. The bar stools are low in profile so they can also tuck away when not in use, keeping the look unfussy.

Emma and Ian picked up the 'lady with the green lips' while they were in Bali, and she works so well in this space. We commissioned the small resin planes from Michele Bryant, each has an international destination on it  - cities or provinces that Ian has worked with Air New Zealand.

We chose the large marble and metal coffee table for it's scale as we wanted a piece big enough to work with the sofa. A pair of rattan armchairs face the sofa and can also be pulled outside for extra seating when needed.

The master bedroom is off the living room and has large bi-fold windows that open onto the back garden. We wanted the room to have a sophisticated holiday vibe, and to be a place of calm and quiet for Emma and Ian to retreat to.

We chose a deep teal blue for the walls, fresh white linen bedding and a quilted blue throw to ground the end of the bed. We had the green velvet headboard custom made, and also made the pink & gold cushion and bedside lampshades specially. The palm tree lamp bases, scalloped bedside tables, and fish trap pendant light all continue the tropical theme.

The light oak drawers compliment the blue walls and pick up the tones in the artwork by Chris Sisarich.

The bathrooms were similar to the kitchen - Emma and Ian chose not to completely replace the fittings and fixtures, but instead to simply 'zshush' them up.

The shell mirror was bought on Emma and Ian's shopping trip with us in Hawke's Bay, and it instantly updates the room. The walls were freshened up again with a bright white, and we bought a little rustic wooden stool in to add some warmth and texture.

The seperate toilet room got a similar treatment with the mirror replaced and some beautiful wallpaper added. Little touches like a colourful hand towel and pretty soaps are so simple to add and can make all the difference.

photo: Florence Charvin

Blake and Isla share a bedroom and Emma wanted us to give it a whimsical, playful makeover.

We defined each child's side of the room with their own wallpaper. Blake's is blue and white with a striped linen duvet and denim pillowcase.

photo: Florence Charvin

Isla's side of the room is in soft peaches and dusty pinks, and her wallpaper has the same sense of whimsy as her brother's but in a much more girly way.

The front living room was lacking the natural light that the main living space had, so we removed the door frame and opened it right up, replacing the door with an internal slider. The walls were painted and the furniture was updated.

A pair of vintage armchairs were screaming out for some love, so we recovered them in one of our favourite kilim fabrics giving them that global vibe we love so much.

The linen slipcover sofa is another favourite of ours and perfect for a family with kids. All of the covers can be easily removed and thrown in the wash whenever necessary. The larger door opening lets in much more light during the day, and can be closed up in the evenings if the kids are sleeping.

The entranceway was another area that just needed tweaking. The little built-in box was removed and replaced with a bench seat. A piece of art was hung above it and an antique runner was introduced to lead you down into the heart of the home.

It was an absolute pleasure working with these guys, and seeing their home come to life, we will miss them terribly. Make sure you come back to Hawke's Bay for some more shopping trips, Emma and Ian :)